کاوش موضوع سرطان
صفحه اصلی
سرطان
سَرَطان یا چَنگار به گروهی از بیماریها گفته میشود که شامل رشد غیرطبیعی سلولهای تغییر یافته با توانایی حمله یا انتشار به سایر قسمتهای بدن است. در سلولهای سرطانی سازوکارهای طبیعی تقسیم و رشد سلولها دچار اشکال میشود. این تودههای سلولی با تومورهای خوشخیم که توانایی متاستاز و گسترش در بدن ندارند، متفاوت است و میتوانند در بخشهای مختلف بدن تومور ایجاد کنند. علائم و نشانههای بیماری بسته به شرایط و نوع سرطان متفاوت است اما علائم احتمالی عبارتند از ایجاد توده در بخشی از بدن، خونریزی غیرطبیعی، سرفههای طولانی، کاهش وزن غیرقابل توضیح و تغییر در دفع مدفوع. این علائم در حالی که میتوانند نشانه سرطان باشند در مواردی از اختلالات و عارضههای دیگری نشات میگیرند. امروزه بیش از ۱۰۰ نوع سرطان در انسان شناخته شده است.
مصرف دخانیات عامل حدود ۲۲ درصد مرگ و میرهای ناشی از سرطان است. ۱۰ درصد دیگر به دلیل چاقی، رژیم غذایی نامناسب، عدم فعالیت بدنی یا سوءمصرف الکل رخ میدهد. عوامل دیگر نظیر عفونتهای خاص، قرار گرفتن در معرض پرتو یونیزان و آلایندههای محیطی نیز در ابتلا به سرطان مؤثر است. همچنین تقریباً ۵ تا ۱۰ درصد از سرطانها به دلیل نقصهای ژنتیکی ارثی رخ میدهند. در کشورهای در حال توسعه، ۱۵ درصد از سرطانها به دلیل عفونتهایی مانند هلیکوباکتر پیلوری، هپاتیت B، هپاتیت C، ویروس پاپیلوم انسانی، ویروس اپشتین–بار و ویروس نقص ایمنی اکتسابی (HIV) است. بهطور معمول، تغییرات ژنتیکی بسیاری قبل از ایجاد سرطان در سلول نیاز است و این عوامل، تا حدی، با تغییر ژنهای یک سلول همراه هستند و شرایط را برای ایجاد سرطان فراهم میکنند. سرطان اگر دارای توده سلولی باشد، با معاینه پزشکی و در غیر این صورت میتوان با علائم و نشانههای خاص یا آزمایشهای غربالگری تشخیص داد که معمولاً با تصویربرداری پزشکی بررسی و با بیوپسی تأیید میشود.
خطر ابتلا به برخی سرطانها را میتوان با سیگار نکشیدن، حفظ وزن مناسب، محدود کردن مصرف الکل، خوردن مقدار زیادی سبزیجات، میوهها و غلات کامل، واکسیناسیون علیه برخی بیماریهای عفونی، محدود کردن مصرف گوشت فرآوری شده و گوشت قرمز و قرار نگرفتن در معرض نور مستقیم خورشید، کاهش داد. تشخیص زودهنگام از طریق غربالگری برای سرطان دهانه رحم و روده بزرگ مفید بوده؛ با این حال مزایای غربالگری سرطان سینه مورد مناقشه است. سرطان اغلب با ترکیبی از پرتودرمانی، جراحی، شیمیدرمانی و درمان هدفمند، مورد درمان قرار میگیرد. انتخاب درمان مناسب برای موارد خاص سرطان باید با مرحله منحصر به فرد تومور، سلامت بیمار و ساختار ژنتیکی سلولهای صورت میگیرد. مراقبت تسکینی و علائم، بخش مهمی از مراقبتهای حین بیماری هستند. مدیریت درد مزمن به ویژه در افراد مبتلا به نوع پیشرفته بیماری، اهمیت دارد. شانس بقا به نوع سرطان و وسعت بیماری در شروع درمان بستگی دارد. در کشورهای توسعهیافته امید به زندگی پنج ساله برای کودکان زیر ۱۵ سال در هنگام تشخیص، بهطور متوسط ۸۰٪ است. در ایالات متحده نیز میانگین بقای پنج ساله ۶۶٪ برای همه سنین است.
در سال ۲۰۱۵، حدود ۹۰٫۵ میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به سرطان بودند. در سال ۲۰۱۹، موارد سرطان سالانه ۲۳٫۶ میلیون نفر افزایش یافت و ۱۰ میلیون مرگ در سراسر جهان وجود داشت که نشان دهنده افزایش ۲۶ درصدی و ۲۱ درصدی در دهه گذشته است.
در مردان شایعترین انواع سرطان، سرطان ریه، سرطان پروستات، سرطان روده بزرگ و سرطان معده و در زنان، سرطان سینه، سرطان روده بزرگ، سرطان ریه و سرطان دهانه رحم است. همچنین سرطان پوست، غیر از ملانوما، حدود ۴۰٪ موارد جدید ابتلا به سرطان در هر سال را تشکیل میدهد. در کودکان، به جز در آفریقا که لنفوم غیرهاجکین بیشتر رخ میدهد، لوسمی حاد لنفاوی و تومورهای مغزی شایعتر هستند. در سال ۲۰۱۲، حدود ۱۶۵۰۰۰ کودک زیر ۱۵ سال مبتلا به سرطان تشخیص داده شدند. خطر ابتلا به سرطان با افزایش سن بهطور قابل توجهی افزایش مییابد و بسیاری از سرطانها در کشورهای توسعه یافته بیشتر رخ میدهند. با توجه به اینکه افراد بیشتری تا سنین بالا زندگی میکنند و تغییرات سبک زندگی در کشورهای در حال توسعه رخ میدهد، نرخ ابتلا به سرطان حال افزایش است. کل هزینههای اقتصادی جهانی سرطان تا سال ۲۰۱۰، ۱٫۱۶ تریلیون دلار آمریکا (معادل ۱٫۵۶ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۲) در سال برآورد شده است.... بیشتر در ویکی پدیا